woensdag 11 november 2009

fotograaf Maarten Schuth exposeert in Puur!


Vanaf 14 november t/m 27 december exposeert Maarten Schuth met zijn serie Alphabet City in Puur! Natural Food. In samenwerking met World Press Photo Groningen.


Alphabet City is misschien wel de meest New Yorkse van alle buurten. Sinds de 19e eeuw is het thuis geweest van groepen immigranten uit Duitsland, Polen, Oekraine, Ierland en Italie. En tenslotte uit Puerto Rico, de Nuyoricans’.
Zij gaven de buurt de naam Loisaida; ‘Spanglish’voor Lower East Side.
De vier Avenues tussen Houston en 14th Street waren door de jaren heen decor voor overpopulatie, rampen, drugshandel en sociale onrust. In de jaren “70 was het na de Bronx een belangrijke wieg van hip-hop, graffiti, b-boying en punk en was de buurt Robert deNiro’s speeltuin in Taxi Driver. En waar de yuppificering vanaf de jaren‘90 van heel Manhattan tot aan het noorden van Central Park, een veilige haven heeft gemaakt voor de jongwerkenden is dat in Alpabet City maar ten dele het geval geweest. Hier is opkomst hand in hand gegaan met teloorgang.
Wat Alphabet City bijzonder maakt, is dat alle verschillende bewegingen nog zo ontzettend zichtbaar zijn. Overal, in de straat en in de mensen. Het lijkt alsof de nog korte geschiedenis van dit stukje New York door slechts te kijken en te luisteren in woorden kan worden gevat. En in beelden.
De Amsterdamse fotograaf Maarten Schuth werkte de laatste jaren veelvuldig in New York om de stad en haar mensen vast te leggen. Co-auteur Barbara Klaaysen is een Nederlandse schrijfster en actrice en inwoonster van de Lower East Side. Zij was verantwoordelijk voor een groot deel van de interviews en
quotes. Deze expositie bevat werk uit het boek ‘Alphabet City’, dat binnenkort verschijnt. Een deel vandeze serie wordt op het moment ook in New York geexposeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten